Travertin

Travertin is een zoetwaterkalksteen, welke een poreuze uiterlijk heeft door de neerslag van kalk uit warm waterbronnen. De (gaatjes) poreuze uiterlijk, ook wel genoemd open poriën, worden veroorzaakt door bladeren, takjes en beestjes die in de warm waterbronnen vallen. Onze travertin wordt gewonnen in Turkije, waar de weersomstandigheden ideaal zijn voor het ontstaan van travertin. Travertin is te gebruiken voor diverse doeleinden, denk aan vloeren binnen en buiten, als wandbekleding, trappen en zeker niet te vergeten vensterbanken. Travertin is een duurzame tegel met als eigenschap dat deze ook vorstbestendig is en makkelijk in onderhoud waardoor het zeer geschikt is als buiten tegel. Onze travertin collectie bestaat uit mooie warme kleuren in lichte en donkere natuurlijke tinten. Heeft u interesse? Laat u dan inspireren in onze showroom in Delft.

Classic Light Travertin is een 100% natuurlijke en duurzame steen, die binnen en buiten de voorkeur verdient. Door zijn kleur straalt het rust en gezelligheid uit. Het kan worden gebruikt in en rondom het huis, denk aan uw terras, aan de rand van uw zwembad, vloeren, maar ook is het een aanrader voor in de badkamer en keuken. Het geeft een zeer ruimtelijk effect.

 


Classic travertin is een zeer geprefereerd product door het gemak van zijn reiniging en gebruik. Classic travertin onderscheidt zich door zijn natuurlijke en elegante de (midden)kleur. Met zijn lichte tot walnootbruine natuurlijk tinten en de karakteristieke nerven ademt de travertin terrastegel een landelijke stijl.

Onze travertin Noce collectie straalt door zijn warme bruine kleur een rustieke uitstraling uit. De verschillende nuances van de travertin tegels in bruin tinten creëren een natuurlijke sfeer op uw terras of ruimte. De getrommelde afwerking versterkt het rustieke effect, zonder dat de typische elegantie van travertin verloren gaat.

Silver travertin geeft de ruimt een stijlvolle uitstraling en is een van de meest geprefereerde natuursteen voor de vloer. Silver travertin straalt door zijn kleur en look elegantie uit, en is onmisbaar voor degenen die voor kwaliteit gaan.

Wanneer de dagen langer worden en de zon schijnt, is er niets beters dan in alle rust te genieten van de eerste zonnestralen op een natuurstenen terras. Heeft u altijd al gedroomd van een travertin terras? Bent u op zoek naar natuursteen? Kom inspiratie opdoen in onze showroom zodat u de kwaliteit kunt zien en voelen, maar ook de kleuren in daglicht kunt bekijken.

Robuust en antislip

Alle travertin platen die BESTSTEIN aanbiedt, hebben een dikte van 3 cm en zijn professioneel gelegde vorstbestendige natuurstenen. Om water goed af te kunnen voeren, is het leggen op afschot noodzakelijk. Houd een afschot van minimaal 3% aan. Als er geen water op blijft staan heeft u in het voorjaar ook geen onaangename verrassingen op uw terras. Dankzij de oppervlakteafwerking heeft travertin van nature antislip, ongeacht of ze getrommeld of geschuurd zijn. Ze zorgen voor de nodige veiligheid ongeacht de weeromstandigheden.

Travertin: welke kleuren zijn er?

Vaak is de kleur van de travertin een van de belangrijkste selectie criteria. Travertin van BESTSTEIN bieden wij aan in lichte en donkere (aarde) tinten, van homogeen tot een contrasterende kleurenspel. BESTSTEIN biedt een bijzonder grote selectie travertin, wilt u inspiratie op doen en/of de tegels in daglicht bekijken, kom dan langs in onze showroom of maak een afspraak zodat u niet hoeft te wachten op advies in de showroom.


Toepassingsvoorbeelden: travertin tegels voor muren, looppaden en meer..

Vooral in een tuinontwerpen worden travertin tegels in verschillende vormen gebruikt om een zeer persoonlijke buitenwoonkamer te creëren. Travertin tegels zijn niet alleen populair voor op de vloer, maar ook worden ze gebruikt  aan muren of zelfs vensterbanken. Zo kan een harmonieuze grens tussen het groen van de tuin en het terras worden gemaakt. Om muren er massiever uit te laten zien, worden travertin tegels daardoor ook als wandbekleding gebruikt. Travertin tegels zijn ook een juiste keuze bij het afbakenen van perkjes en gazons. Over het algemeen nodigt natuursteen ook uit tot creativiteit bij het ontwerp van de tuin: oases van rust in de tuin, ronde bogen of, in sommige gevallen zelfs buitendouches, die zijn gemaakt van natuursteen tegels versieren steeds meer tuinen.

Verzorging en reiniging van travertin tegels

Het schoonmaken van travertin is eenvoudig. Aangezien travertin zoals marmer, kalksteen of dolomiet tot de familie van kalksteen behoren, mogen deze  niet behandeld worden met schurende en zure reinigings- en verzorgingsproducten. Alles wat u nodig heeft is zuiver water en  milde zeep, of in de handel verkrijgbare neutrale reinigingsmiddelen of vloerverzorgingsproducten. En zelfs na een strenge winter hoeft u de tegels niet intensief te reinigen, gebruik liever geen hogedrukreiniger. Reiniging met een hogedrukspuit wordt afgeraden doordat het de steenstructuur kan beschadigen. Door het opruwen hoopt vuil zich gemakkelijker op, waardoor je vaker een beroep moet doen op de hogedrukreiniger, wat leidt tot een vicieuze cirkel. Gebruik zachte borstels en bezems om uw natuurstenen terras schoon te maken.

Modern of rustiek: welke look zou u willen?

Modern of rustiek: welke look past het beste bij u.
Onze travertin tegels zijn in diverse kleuren, maten en soorten verkrijgbaar. Voor ieder wat wils. Kom onze collectie bekijken in onze showroom in Delft.  We hebben o.a. tegels met getrommelde randen of geschuurde randen. De getrommelde afwerking creëert een rustieke en natuurlijke sfeer. Deze eigenschappen zijn te vinden op de volgende travertin tegels;  Classic, Classic Light, Noce en Silver. Deze tegels zijn bijzonder geschikt voor een landelijke stijl. Houdt u van een modernere look, dan zou u kunnen kijken naar de collectie Natural en Perfeckt Line.

Het leggen en verzorgen van uw travertin tegels

De hoge dimensionale nauwkeurigheid van onze travertin tegels vergemakkelijkt het leggen. BESTSTEIN beveelt hun klanten om tijdens het leggen de tegels gelijk te impregneren. De impregnatie beschermt de steen tegen de vlekken van het dagelijks leven en vergemakkelijkt het reinigen. Uw travertijnplaten blijven zeer lang hun oorspronkelijke glans behouden.

Een 100% beveiligde bestelling

Bij BESTSTEIN worden de goederen gecontroleerd op hun kwaliteit voordat ze worden verpakt en verzonden. We garanderen ook de hoogste beveiliging op het gebied van online betaling. Wij kunnen de goederen bij u afleveren en voor uw huis lossen. Als u vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen via e-mail of telefoon. We helpen u graag verder!

Travertin tegels leggen: hoe het werkt?

Heb je een voorliefde voor het maken van je eigen dingen en voel je je zelfverzekerd in je vak? Leg zelf je vloertegels en wandtegels! Als u het mediterrane effect van de stenen vloer wilt benadrukken, dan kan dat met het populaire legpatroon Romaans Verband. Waarom? Het effect doet het: het patroon bestaat traditioneel uit vier verschillende formaten, die samen een geavanceerd patroon vormen. Als legmethode bevelen we bij Beststein over het algemeen de zogenaamde "gecombineerde methode" ("buttering floating") aan om luchtzakken en holtes tijdens de installatie te voorkomen en de best mogelijke tractie te bereiken. Een goede voorbereiding is hier van fundamenteel belang.

Als u hebt gekozen voor travertin optiek en graag porseleinen tegels wilt leggen, raden we het gecombineerde proces aan. Hierbij wordt de dekvloer en de achterkant van de tegel gecoat met tegellijm waardoor een betere grip wordt bereikt.

Overigens: afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en smaak kun je natuurlijk ook travertin tegels in andere patronen leggen en zo individuele accenten op de vloer en muur aanbrengen.

 

Algemene tips voor het leggen van travertin tegels

 

Of u nu los of vast met mortel legt, u moet altijd op deze punten letten.

  1. Meng je travertin tegels. Voor een harmonieus kleurenspel raden we aan om uit diverse dozen te werken. Travertin tegels zijn allemaal een uniek exemplaar. Om het karakter van de natuursteen op het gelegde oppervlak te benadrukken, kan voorsortering het ontwerp bepalen.
  2. Voldoende helling: let bij het plaatsten van uw tegels op dat u een helling van minimaal 2-3% aanhoudt voor afwatering.
  3. Vergeet de waterafvoer niet: in het geval van een grindbasis sijpelt het water erdoorheen en komt het in de grond. Voor een betonnen plaat of ander vast terras hebt u een afvoersysteem nodig, zoals een drainage mat.

.

Veelgestelde vragen over Travertin 

 

Zijn travertin tegels vorstbestendig? Hoe zit het met de poriën in de vorst?

Maak je geen zorgen over grote poriën bij koude temperaturen: alle travertin tegels van BESTSTEIN zijn vorstbestendig wanneer ze correct worden gelegd (ongebonden leggen op steenslag met een helling van 3% zodat water ongehinderd kan wegvloeien).  

Wat is antiek marmer?

Klinkt als marmer, maar niet strikt genomen: hier hebben we het met een verzamelnaam voor antieke bewerkte natuurstenen (marmer, kalksteen en travertijn). Het oppervlak en de randen zijn opzettelijk antiek, verwerkt in een "used look". 

Komt travertin eigenlijk voor in de natuur?

Ja: er vormen zich momenteel travertin gebieden met actieve vulkanen of post-vulkanische CO2-ontgassing.

Wat is het verschil tussen travertin en marmer?

Beide behoren tot de familie van kalkstenen, het verschil ligt in de structuur en verwerkingsopties. Travertin tegels worden gekenmerkt door de rotsachtige poriën, terwijl voor marmeren platen een nogal bewolkte structuur typisch is.